Home » Geen categorie » Hormonen, zwangerschap en voeding

Hormonen, zwangerschap en voeding

door | 4 nov, 2023 | Geen categorie, Tips

Welke hormonen hebben het meeste invloed op je zwangerschap en op je evalling denk je?  En zou je dit kunnen ondersteunen met voeding? En ontspanning?

Op bede vragen zeg ik: JA ! Zeker wel.

Het eerste hormoon waar je mee te maken krijgt is misschien adrenaline.  Dit is het hormoon wat je ook nodig hebt. Je lichaam gaat het aanmaken als er veel van je gevraagd word en als je het idee hebt in gevaar te zijn. Op sommige momenten tijdens je bevalling zal er veel van je gevraagd worden. Je baby beweegt en je lijf vraagt ook om beweging zodat je kleintje makkelijker de uitgang kan vinden . Soms kan dat ook best spannend voelen. Je bent wat zenuwachtig, eerste kindje misschien? Of juist een 2e of 3e kindje maar wil je dat de bevalling wel echt anders gaat zijn dan je eerdere ervaring? Tijdens de bevalling heb je een klein beetje van dit hormoonmook nodig zodat e lichaam genoeg energie heeft om het werk te doen wat nodig is. Maar een teveel van dit hormoon kan juist averechts gaan werken en ervoor zorgen dat het misschien allemaal wat langer duurt dan dat je zou wilen

Het andere hormoon waar je vaak over hoort tijdens je zwangerschap en bevalling is oxytocine.  Dit hormoon word ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het laat je lichaam juist ontspannen  en geeft het signaal dat je veilig bent. Hoe meer ontspannen jij bent, mentaal en lichamelijk,  Hoe makkelijker en beter jij en je baby kunnen samenwerken en je kleintje de uitgang kan vinden. Van dit hormoon wil je dus juist veel hebben zodat je je lichamelijk en mentaal lekker relaxed bent. Tijdens je zwangerschap kun je hier al mee bezig zijnen nadenken over wat jou het meeste helpt om te ontspannen en wat jou helpt om rustig te blijven in een lastige situatie. Dit helpt je namelijk ook om lekker veel oxytocine aan te maken en om dus rustiger te blijven op momentjes die wat meer spannend zijn tijdens je bevalling

Eten en drinken kunnen zeker in het begin van je zwangerschap een positieve invloed hebben voor jezelf natuurlijk maar ook voor de groei van jouw kleintje. Lekker veel groenten eten en voldoende water drinken zijn al 2mdingen waar je op kunt letten als je weet dat je zwanger bent. En gewoon eraan toegeven als je trek hebt en hoeveel je wil eten. Kijk, elke dag fast-food eten is voor niemand echt gezond, dus ook niet als je zwanger bent. Maar als je cravings hebt en echt even een rare combinatie wil proberen of lekker wil snacken ga ik je niet zeggen dat je dat niet mag. Gezond eten heeft een goede invloed op je hormoonsysteem en kannje dus helpen, ook om de emoties niet alle kanten op te laten vliegen.

Over mij

Deze korte video’s en artikelen zijn bedoeld om je een idee te geven wat ik voor jou en je partner kan betekenen als doula.
Om je een indruk te geven van hoe ik te werk ga en waarin ik je allemaal kan ondersteunen en wat ik mee maak in mijn werk.
De video’s zijn in gebarentaal zodat ook doven en slechthorenden het allemaal goed kunnen volgen maar natuurlijk ben je als Nederlands of Engels sprekende ook heel erg welkom!

Veel plezier!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin